Få många läsare till bloggen

I någon vecka så har jag suttit och tänkt ganska mycket på just detta. Vad är det som får folk att bli intresserade av en viss blogg, vad lockar dom att återkomma och vad är det som får en blogg att bli populär och få många läsare?

Är det viktigt att det som skrivs är bra skrivet, genomtänkt och utan stavfel? För många av de stora svenska bloggarna känns slarvigt skrivna enligt min mening, vad är det då som lockar? Ska en blogg vara nischad och endast hålla sig till ett visst ämne? Ska man föra en offentlig dagbok?

Efter att ha suttit och kollar runt på flera riktigt stora bloggar så undrar jag nu; Vad är det i deras inlägg som lockar? Är det – “detta åt jag till lunch” med tillhörande suddig mobilbild – som lockar folk att återkomma? Är det intressant att veta vad folk gör dygnet runt eller att de bråkar med sin pojkvän? Är det mer intressant att läsa om ett visst intresse eller folk som har olika ståndpunkter?

Jag tycker det här är väldigt intressant, för det är enligt min mening inte alltid de bästa bloggarna som är populärast.

Vad får dig att återkomma till de bloggar du följer?

25 Comments

 1. by LILITH - Borderline & mamma on March 15, 2012  8:32 pm Reply

  Jag läser bloggar jag känner igen mig i. För mig är det totalt ointressant vad folk åt till lunch, däremot en bild med medföljande recept gillar jag. Jag struntar totalt i dagens outfit. Min vardag består av föräldralivet, och då är det såna bloggar jag gillar. Dock, är det för mycket stavfel, särskrivningar eller en design som sticker i ögonen så återkommer jag inte.

  • by Frida on March 16, 2012  7:51 am Reply

   Väldigt intressant, och jag är lika dan. Men betyder det att det finns så många människor där ute som känner igen sig i de stora bloggarna som lägger ut en bild på en maträtt och skriver vad dom åt, eller något annat dom gjort under dagen? :P

 2. by Johanna Fåglund - Foto on March 15, 2012  9:01 pm Reply

  Sv: Tack så mycket :))

  Jag gillar bloggar med bra foton, vardagsfoton, natur eller annat är kul att se om dom är bra fotade. Tycker att designen spelar roll också, är den för rörig orkar jag inte vara kvar :P

  • by Frida on March 16, 2012  7:53 am Reply

   Så du håller dig till de bloggar som ger inspiration?
   Vad tror gör de andra bloggarna, som inte innehåller snygga foton, att bli så stora? :)

 3. by F R I D O N on March 15, 2012  9:12 pm Reply

  SV; jadu, jag har undrat det länge jag med, och jag vet faktiskt inte, haha men håller med dig, vad äre som är så intressant med uppdatering om lunchen med en skit kass mobil bild istället för någon som skriver ordentligt och lägger upp fina kamera bilder :)

  • by Frida on March 16, 2012  7:53 am Reply

   Precis, det är därför jag skrev inlägget, det känns så konstigt för mig. ;)

 4. by Petronella - FOTO - fotogeniquee on March 15, 2012  10:13 pm Reply

  Du måste vara speciell. En egen stil liksom. Det tycke rjag är det svåraste av allt. hela tiden tänker jag och Maja på det, vi ändrar i designen, utvecklas och hittar inspiration. Vårt knep till en stor blogg är att få den att synas. Så i början kommenterade vi som galningar. Inte nu längre, men vi vill fortfarande att den ska synas så vi arrangerar tävlingar, gör intressanta inlägg så att vi blir länkade m.m. Exakt allt man gör på bloggen är viktigt. Allt plus lite till ska vara du.

  • by Frida on March 16, 2012  7:42 am Reply

   Jag förstår dig när du säger att man måste nå ut till folk, men hur gör man då det på bästa sätt? Och det måste ju ändå vara något som får folket att återkomma även efter att man slutat kommentera?

 5. by Lavju on March 15, 2012  10:18 pm Reply

  Hej,
  fin blogg - det här är första gången jag besöker den. Tänkte bara det kunde vara lite kul att svara på din frågeställning (och titta runt lite på bloggen också :) )
  Jag följer bloggar som ger mig inspiration och som är intressanta. Bland annat läser jag Fokis, men det är mest för att det är så mysigt att se hur härligt och varmt hon har det. Sedan läser jag megapixlar för att de bloggar om vardagen på ett intressant sätt med mycket foton.
  Nevnariens blogg lockar mig p.g.a inspiration med bilder och illustrationer etc. :)
  Själv bloggar jag om ... mitt eget liv. Kanske lite mer just nu med fokus på konst och musik eftersom jag verkligen försöker utvecklas som "konstnär" och lägger upp typ bilder på allt jag ritar.

  • by Frida on March 16, 2012  7:46 am Reply

   Tack så mycket och kul att du ville vara med i denna diskussion.
   Så det du säger är att du fortsätter läsa dessa bloggar för att de är intressanta och ger dig inspiration? Tror du det är så de flesta tänker? Jag håller med dig, de som du nämner är väldigt duktiga och även väldigt stora inom bloggvärlden.
   Men de allra största bloggarna i Sverige är ju inte fotobloggare, utan såna som enbart skriver om sig själva och sitt liv, vad tror du har gjort dom så stora? :)

 6. by Viola on March 15, 2012  11:06 pm Reply

  Jag orkar aldrig hålla intresset uppe för bloggar som handlar om bara EN sak. Vardagsbloggar går därmed bort om de är väldigt aktiva och uppdaterar över fem gånger om dagen á la "å sen så gjorde vi det, och sen ..." De flesta storbloggarna funkar ju så, och just eftersom de har den pressen att de ska uppdatera ett X antal gånger under en dag blir kvaliteten på det de skriver mycket sämre andser jag. Alltså : Mindre bloggar med blandat innehåll så återkommer till någon nisch då och då och som hellre producerar få genomtänkta inlägg gillas!

 7. by Lizzete on March 15, 2012  11:18 pm Reply

  Vad jag sett i vissa bloggar så är det främst bråk, disskutioner osv som får folk att återkomma till bloggar.. Det tråkigt men sant att folk tycker det är kul att läsa om.
  Själv kommer jag tillbaka till bloggar där man kan läsa om någon som kämpar för något, så som med sjukdomar, psykiska besvär eller rentav bara skriver ärligt. Skriver exakt saker och som står för saker som inte vem som helst gör. :)

  • by Frida on March 16, 2012  7:49 am Reply

   Det där är något jag inte förstår, varför är det kul att läsa om folk som bråkar? För mig handlar bloggläsandet mer om att få inspiration och må lite bättre, men betyder det att folk känner sig bättre och nöjdare med sig själva för att det inte är de som bråkar?
   När du säger att du läser bloggar om folk som kämpar för olika sjukdomar osv. Är det för att du vill må bättre i dig själv eller för att du tycker om att se folk lyckas med att må bättre? :)

 8. by Inece on March 16, 2012  9:54 am Reply

  Jag vet inte riktigt vad som får människor att vilja läsa ens blogg, då min egen inte verkar ha särskillt många läsare. Men de bloggar jag läser och fastnar för har nånting: ibland fastnar jag för att bloggen är vackert skriven, en annan gång för att det skrivs om något ämne som intresserar mig. Numera läser jag många bloggar av människor som målar (egen konst) eller pysslar med hantverk (ex stickning) för att jag får ganska mycket tips och inspiration av det.

 9. by Sandra on March 16, 2012  10:42 am Reply

  Jag gillar bloggar som sticker ut. Udda/rolig design och inlägg med musik/smink/recept/humor/videos. Gillar inte bara vanliga "hej idag gjorde jag det här-inlägg". Det är skittråkigt, det kan man behålla för sig själv tycker jag. För mig är det mycket intressantare att läsa en blogg med ovanligare inlägg som inte bara handlar om vad personen gjorde varje dag. Bilder till varje inlägg kan jag tycka är viktigt med, bloggen tappar lite av sin helhelt om det fattas bilder. De säger att ett sätt att fiska besökare är att bara kommentera och kommentera som fan hos alla. Det kanske stämmer, men enligt mig funkar det bara i perioder. Har själv provat. Kan tycka att det nästan är lite falskt att bara skriva "Hej, hur är det med dig? Fin blogg, puss!". Känns inte som att de menar det, och bara klistrar in samma kommentar i 20-50 bloggar per dag.

 10. by Annica on March 16, 2012  11:26 am Reply

  Själv läser jag bloggar som till exempel Elaine Eksvärds blogg. En blogg som peppar men samtidigt får man se in i hennes liv där hon reser väldigt mycket.
  Blondinbellas läser jag främst för att hon ger tjejerna en utmaning, att verkligen göra sitt yttersta i det man brinner för.

  I min blogg skriver jag (eller ska göra) om sjukdomarna jag har, åsikterna mina, fotograferandet och lite sådant. Även att jag är homosexuell i ett heteroförhållande.

 11. by Frida A. on March 16, 2012  12:18 pm Reply

  måste bara säga att du har ett grymt snyggt namn ;)
  Kallas du för Fia? Det gör jag också! xD
  Jaja, fin blogg du har! Har du gjort designen? :)

 12. by Frida A. on March 16, 2012  12:49 pm Reply

  sv; gör du till andra gratis? =)

  Det verkar ibland som om storbloggarna inte lägger så mycket tid på att bloggen ska bli så bra som möjligt. Med stavfel, bilderna osvosv. Men om man kollar på mindre bloggar eller bloggar om t.ex. hästar ser man att inläggen är mycket bättre gjorda. De har någon mening, inte mycket stavfel och dessutom snygga bilder. Eller?

  • by Frida on March 16, 2012  12:59 pm Reply

   Nej jag gör inte bloggdesign till andra gratis, då detta tar väldigt mycket tid och kodande så lägger jag inte ner den tiden på att göra något gratis. tyvärr.

   Det kan stämma som du säger, men varför fortsätter folk då att läsa de stora bloggarna som har flera tusentals läsare? Var de bloggarna mer genomtänkta och bättre skrivna innan de blev så stora? Isåfall vad hände?

 13. by Lollo♥ on March 16, 2012  4:11 pm Reply

  för mig är det intressanta och roliga bloggar. Som skriver bra och underhållande ;)

  • by Frida on March 16, 2012  4:16 pm Reply

   Vad är det som gör dom intressanta då? :)

 14. by ebba on March 16, 2012  6:09 pm Reply

  Jag tycker själv att det är mest intressant att läsa bloggar som håller sig till ett visst ämne, t.ex. om en hobby man har eller personer som exempelvis har en speciell stil. En blogg blir genast tusen gånger roligare att läsa om man skriver om något som man själv tycker om och lägger ner en tanke bakom varje inlägg. :)

 15. by Lizzete on March 16, 2012  10:26 pm Reply

  Det är för att jag tycker om att se andra ta sig igenom vissa motgångar. Det är på något sett kul att läsa och se hur andra går till väga, hur andra tycker och tänker osv. Se hur andra kan uttrycka sig i skrivt och se hur andra utvecklas. Hamnar jag på en blogg som hela tiden är klagomål från skrivarens sida eller om det är bara massa negativt så slutar jag läsa, det är helt ointressant att se andras bråk och andras klagande på andra osv.
  Annars känner jag ofta på mig om det är något som personen i fråga kommer lyckas ta sig igenom eller inte, har jag en bra magkänsla så läser jag för att inspireras, ge råd, ta råd och bara ha ett tidsfördriv typ.
  Absolut inte för att jag ska må bättre i mig själv, utan för att kunna dela tankar ock tycke med andra helt enkelt. :)

 16. by Kalle on March 19, 2012  7:25 pm Reply

  Ingen aning om vad som gör en viss blogg populär. Beror lite på individen om hur intressant den är och hur det skriver på sin blogg mycket. Det är hur många faktorer som helst som spelar in.

Leave a reply

Your email address will not be published.