En oväntad helg

Min helg blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag som skulle åka ut på landet, det skulle vara fint väder, vi skulle promenera i skogen, fota och ha det riktigt skönt. Det började bra med att vi kom ut till landet kl 11 på förmiddagen i lördags, solen sken och det var ca 1 plusgrad så vi bestämde oss för att sätta oss i solen och grilla korv till lunch, vilket var helt underbart! Jag, min mamma, min bror och Noah. Det kändes så vårigt på något vis att sitta i solen som faktiskt värmde för en gångs skull! :)

Så vi bestämde oss för att gå på en promenad. Vi packade ner Noah i sin vagn och gick bort mot hamnen, vilket är lite över en kilometer bort. Jag hade med mig kameran och tänkte att jag skulle fota lite, så vi gick uppåt ut mot klipporna. Men innan vi ens hunnit dit så tar jag fram kameran för att jag tänkte att jag skulle börja fota, så halkar jag till på en isfläck och eftersom att jag håller i kameran (räddar ju den mer än mig själv) så faller jag handlöst och – på något sätt – över min egna fot. Fruktansvärt ont gjorde det! Kameran var hel och säker så den gav jag vidare till min bror så jag kunde plågas i fred.

Jag krälade mig upp på en parkbänk som lägligt nog var några centimeter från där jag ramlat och ojade mig över hur ont det gjorde och hur tusan jag skulle ta mig tillbaka. Tyvärr så finns det en bom för att komma ner till hamnen och vi har ingen nyckel dit, så jag visste att jag på något sätt måste ta mig upp dit för att sen kunna få skjuts hem.
Så jag hängde på mammas axel och stöttade mig på vagnen medan vi sakta haltade/hoppade upp mot bomen (självklart i uppförsbacke). Det var fruktansvärt plågsamt och tog lång tid med många pauser och den längsta 0,5 km jag någonsin gått, men till slut kom jag mig upp och brorsan väntade med bilen.

Väl hemma så tog vi bort byxor och strumpan och fick se något jag inte sett förut på mig själv. Hela fotleden var svullen, min fotknöl på utsidan var stor som en tennisboll! Riktigt läskigt såg det ut. Mamma lindade min fot och jag låg med den högt uppe. Vi funderade på om vi skulle behöva åka in till sjukhuset, men det kändes lite jobbigt och jag var rätt säker på att foten bara var rejält stukad. Så jag bestämde att vi gör det dagen efter istället så att jag kunde få kryckor vilket som och jag inte pajade allas helg.

Bruten fot

Bilderna är från min instagram. Min gömda tennisboll ser ni där till vänster.

Natten var tung, jag hade ruskigt ont och att sova med en öm fot som ligger högt är inte det lättaste. Kl 06.00 gav jag upp och bestämde mig för att sluta försöka sova. Jag tog det lugnt hela förmiddagen, låg i soffan med hög fot som numera hade svarta blåmärken. Strax innan tolv så åkte jag och mamma i väg till sjukhuset i Norrtälje där jag fick bli undersökt, röntgad och till sist få beskedet att det faktiskt var brutet! Det trodde jag inte skulle hända! Så det blev att gipsa och få kryckor.

Bruten fot

Bilderna är från min instagram. Bilder från sjukhuset.

Så nu är jag handikappad och lär inte göra så mycket mer än att ligga i soffan och sängen, i alla fall den här veckan, sen borde smärtan bli bättre och jag kan börja röra mig mer. Men fy tusan vad jobbigt det är att hoppa på kryckor, det som ser så lätt ut när folk gör de! :P

Bruten fot

Bilderna är från min instagram. På bilden till höger ser ni sockan jag fått av mamma för att hålla mina tår varma, fin va?

Det är första gången jag brutit något och har fortfarande inte riktigt förstått att det är det jag gjort. Men jag överlever nog det här också! ;)

Det blev ett långt inlägg, kanske inte så många som orkar läsa eller ens är intresserade av att höra min berättelse om hur jag bröt foten! hehe. Så det förstår jag ;)

Hoppas i alla fall att er helg var liite mer lyckad!

9 Comments

 1. by SoF on March 18, 2013  10:47 am Reply

  Mjuka smärtlindrar-hälsningar till dig Fia.

  Hoppas att rehabiliteringen går snabbt, utan komplikationer!

  Solskenshälsningar/SoF

 2. by ~ Elinemma on March 18, 2013  8:46 pm Reply

  sv; japp det kan jag men ville veta om du följde mig ?

 3. by solweig on March 18, 2013  11:53 pm Reply

  Hej! Har varit med om samma sak (åtminstone lika abrupt och med samma resultat). Liksom du låg jag hemma tills nästa dag med foten i högläge och for in dagen efter i hopp om att få en krycka. Ut kom jag - som du - med ett gipspaket.

  Jag fick "byta" gipspaket ca tre ggr eftersom foten/benet svällde och krävde mer plats s.a.s.

  Så småningom blev jag en riktig "fena" att hantera både gipspaket och kryckor. Vilket var tvunget då jag hade en hund som skulle ut. Turligt nog hade jag en bil med automatlåda - så jag kunde fara till skogs.

  Det värsta var när gipset äntligen skulle tas bort. Så glad jag var - tills jag upptäckte att min fotled var
  helt Oskyddad. Jag önskade mig tillbaka in i gipspaketet!

  När det gäller rehabiliteringen - se till att få gå på vattengympa! Och träna på balansplatta hos sjukgymnasten.

  Lycka till! Hoppas jag inte skrämde upp dig!

  • by Frida on March 19, 2013  1:15 pm Reply

   Tack så jätte mycket för din kommentar! Givetvis skrämde du inte mig. Alla benbrytningar är ju olika, men jag kommer byta gips en gång nästa vecka då svullnaden ska ha lagt sig då. Sen får vi väl se.
   Det här med att gå på kryckor lär ta ett tag att lära sig, är ju skit svårt! :P
   Tack för dina tips!

 4. by solweig on March 19, 2013  6:17 pm Reply

  Allt är svårt från början och då är det mest sängläge gipsfoten högt som gäller .. möjligen vifta försiktigt med tårna *L*

  Tvärr kommer du troligen få behålla gipset ett par månader och med tiden ökar färdigheten att hantera kryckorna också.

  Du vet väl att du få en mer vårlik och glad färg på gipset? Tex rosa, grön ... eller be en kompis skriva/rita något kul text/bild ..

  • by Frida on March 20, 2013  11:31 am Reply

   Ja dom sa i alla fall att jag skulle räkna med 6 veckor. Så vi får väl se. Det har redan börjat ritas på gipset, så de blir nog fint ;) hehe!

 5. by Lena on March 19, 2013  9:33 pm Reply

  Men kära vän, så illa det där gick då!!! Förstår att det känns tungt och trist! Själv har jag bara brutit lillfingerknogen en gång för många år sedan när jag halkade på en fjällvandring - men det gjorde alldeles tillräckligt ont... Önskar dig allt gott, att du slipper ha så ont samt att rehab går fint så småningom!!! Får se om jag kan komma på sjukbesök nån dag... Tusen kramar från faster

  • by Frida on March 20, 2013  11:32 am Reply

   Tack fina faster!
   Jo det är lite tungt, har riktigt ont just nu så det går inte att stå många minuter innan foten känns som den ska sprängas. Men jag försöker hålla humöret uppe. Vore trevligt med sällskap någon dag, du är så välkommen! :)
   Kraaam

Leave a reply

Your email address will not be published.